DSCF7829„Jeden kilogram mąki, jedno jajko, ciepła woda, nieco soli oraz odciski na dłoni…”-to zdaniem pani Agnieszki Bieniek ze Stowarzyszenia „W Dolinie Czarnej” sekret udanego ciasta na pierogi. Mogli się o tym przekonać wszyscy ci, którzy w dniach 12-13 września br. uczestniczyli w warsztatach kulinarnych oraz degustacji potraw lokalnych, zorganizowanych na terenie Zabytkowego Zakładu Hutniczego w Maleńcu, w ramach imprezy pn. „Żelazne dziedzictwo: w kręgu dawnych technologii i tradycji lokalnych”. Została ona zorganizowana przez Stowarzyszenie „W Dolinie Czarnej” przy udziale Zabytkowego Zakładu Hutniczego w Maleńcu, w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa (EDD), dzięki dofinansowaniu ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego. Na program imprezy składały się m.in. wykłady popularnonaukowe, warsztaty kulinarne, pokazy dawnych urządzeń hydroenergetycznych oraz marsz questingowy zorganizowany na trasie: Zabytkowy Zakład Hutniczy w Maleńcu – Dawna Kaflarnia Ludwika Bayera w Machorach.

Celem odbywających się corocznie EDD jest promowanie dawnych tradycji i dziedzictwa kulturowego poszczególnych regionów Unii Europejskiej. W roku bieżącym EDD na terenie województwa świętokrzyskiego obchodzono pod hasłem „Utracone dziedzictwo”. „Nie bez przyczyny więc-jak zaznacza dr Maciej Chłopek-dyrektor Zabytkowego Zakładu Hutniczego w Maleńcu (ZZH)-to właśnie maleniecka fabryka żelaza wybrana została fotograficzny symbol promującym to wydarzenie. W połowie XIX wieku, o czym nie wszyscy wiemy, działająca tu huta i gwoździarnia była najnowocześniejszym prywatnym zakładem górniczo-hutniczym w całym Królestwie Polskim. Dziś zgromadzone na terenie zakładu ponad 150-letnie maszyny i urządzenie pozwalają na rekonstrukcję XVIII-XIX-wiecznych technologii metalurgicznych, stanowiąc tym samym jedną z największych atrakcji turystycznych regionu świętokrzyskiego”. To właśnie pokazy wciąż działających zabytkowych urządzeń hutniczych stanowiły jedną z atrakcji obchodów EDD na terenie ZZH w Maleńcu. Poprzedziły je warsztaty kulinarne pn. „Doceń smak tradycji”, które przeprowadziły członkinie Stowarzyszenia „W Dolinie Czarnej”-Jadwiga Makówka, Aleksandra Mijas, Jadwiga Wesołowska i Maria Budzińska. Przygotowana w trakcie wspólnego gotowania kapusta z grochem, smalec domowy i faworki szybko znalazły swoich zwolenników podczas ich degustacji, zaś „malenieckie pierogi z kapustą i grzybami”, jak przekonuje z uśmiechem dyrektor ZZH „powinny być powodem głębszej kontemplacji istoty bytu”. W trakcie imprezy dr Marek Jedynak z Delegatury IPN w Kielcach wygłosił wykład poświęcony kampanii wrześniowej na Konecczyźnie, a także otwarto wystawę poświęconą tradycjom hutniczym Konecczyzny pn. „Szaleniec z Maleńca”, ze wspaniałymi zdjęciami Katarzyny Gritzmann, które dzień wcześniej zaprezentowana została na Świętym Krzyżu w ramach wojewódzkiej inauguracji EDD.

Jednocześnie najmłodsi uczestnicy imprezy wzięli udział w marszu questingowym, którego trasa wiodła od malenieckiej fabryki żelaza do dawnej kaflarni w Machorach. W trakcie wspólnego wędrowania, pod kierunkiem Marcina Długosza z ZZH w Maleńcu, uczestnicy marszu poszukiwali ukrytych przedmiotów związanych z historią lokalną. Na mecie rajdu opiekujący się zabytkowymi zabudowaniami dawnej kaflarni Marek Szkonter opowiadał o historii fabryki i jej działalności. Symbolicznym zakończeniem imprezy było wspólne biesiadowanie przy ognisku, połączone z pieczeniem kiełbasek.

« 1 z 2 »