KUŹNICE KONECKIE - PODSUMOWANIE

Tegoroczne Kuźnice Koneckie mające swoją XXI już edycję okazały się wielkim sukcesem, mimo niesprzyjającej aury pogodowej. Było na ludowo, różnorodnie, radośnie i kolorowo. Sobotni dzień Kuźnic rozpoczął się o godz. 14.00 w Zabytkowym Zakładzie Hutniczym w Maleńcu III Biegiem Rolnika. Uczestnicy biegu ruszyli na wystrzał z armaty czarnoprochowej i pokonali dystans 5 km.

Oficjalnego otwarcia „Kuźnic Koneckich” dokonał starosta konecki – Grzegorz Piec. Na  to szczególne święto  licznie przybyli samorządowcy powiatu koneckiego. Dla gości zaplanowano wiele atrakcji. Jedną z nich były warsztaty ceramiczne, które poprowadził Paweł Stasiński z MGDK w Końskich. Dużym zainteresowaniem cieszyła się wystawa rzeźb Dariusza Skrzyneckiego. Podczas uroczystości zostały wręczone tradycyjne, coroczne nagrody Powiatu Koneckiego - „Marka Konecka’. Laureaci Marki Koneckiej otrzymali statuetkę Koła Wodnego i certyfikat. Nagrodzona została Grupa Rekonstrukcji Historycznej „Patrioci i Fabrykanci Zagłębia Staropolskiego” działająca przy ZZH w Maleńcu.

Koła gospodyń wiejskich powiatu koneckiego poprowadziły warsztaty kulinarne oraz konkurs „ Na najlepsze lepienie pierogów”. Pokaz wytopu żelaza w dymarce, metodą sprzed dwóch tysięcy lat okazał się być bardzo efektowny, a szczególnie moment rozbijania dymarki i przekuwania wytopionego żelaza. W trakcie wydarzenia zasymulowana została praca XIX-wiecznej fabryki metalurgicznej. Uruchomione zostało koło wodne oraz zabytkowe maszyny i urządzenia produkcyjne. Końcowym akcentem spotkania był spektakl „ Fireshow” zakończony finałem pirotechnicznym.